Нивото на река Дунав продължава да пада. Въпреки мерките за удълбочаване

...
Нивото на река Дунав продължава да пада. Въпреки мерките за удълбочаване
Коментари Харесай

Нивото на река Дунав продължава да пада, положението е сериозно

Нивото на река Дунав продължава да пада. Въпреки ограниченията за удълбочаване на плавателния път, Белене и Вардим остават сериозни сектори, предава Българска национална телевизия.

Дългосрочната прогноза на експертите е, че в околните 3 месеца обстановката ще се утежнява.

Само преди 3 дни при Русе беше записано най-ниско ниво на Дунав на тази дата 30 см. Водите обаче не престават да се намаляват поради дребното снеготопене и неналичието на превалявания.

" Нивото е много ниско на река Дунав като цяло и на праговите сектори съвсем на косъм се минава. ", споделя Димитър Йорданов, монтьор на транспортен съд.

За да улеснят плаването в българския сектор, от Речния контрол към Морска администрация в Русе са издали наставления на корабоплавателите. За нарушителите, затруднили придвижването, глобите доближават до 5 хиляди лв..

" В сериозните сектори дефинираме режим за прекосяване, за брой съдове и съответното прегазване. Всеки си прави сметка дали да не употребява цялостният потенциал на съдовете или в регионите на сериозните сектори да претрупва...или пък да изчаква благоприятно ниво. ", обяснява кап. Иван Жеков шеф на Дирекция „ Речен контрол "  Русе.

В тази обстановка, обаче, реката бързо се трансформира. И капитаните би трябвало са доста добре осведомени, когато тръгнат на път.

" Товари на 2,40. И през това време водата пада фрапантно и не може да мине... Всеки капитан би трябвало да си прави сметката на какъв брой товари, каква е водата, газенето и на толкоз да натовари надлежно кораба. ", споделя Мартин Боев, щурман.

За да обезпечат фарватера от началото на юли от Агенцията за изследване и поддържане на река Дунав започнаха драгиране един от сериозните сектори при остров Белене.

Добрата вест е, че има растеж на круизните кораби, дебаркирали на дунавските ни пристанища за юни съпоставено с предходната година те са със 180 повече. При товарните кораби обаче сериозна смяна няма.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР